Takto to vidím ja - Vancouer 2018 MS U20

Pred a počas juniorských majstrovstiev sveta v hokeji som nenapísal ani vetu. Každé ráno som pozorne sledoval hokej. Možno inak ako ostatní... Veď v tíme hrala aj naša rodinná krv. Nechcem písať o štáte, kde je šport u politikov v najspodnejšom šuplíku stola, ani čo chýba nášmu Slovenskému hokeju. Toho sa napísalo dosť a to všetci určite vieme. Chcem poukázať na niečo iné, pohľad trénera na trénera. Bol som na štyroch majstrovstvách sveta pozícií hlavného trénera, 3 krát vo finále z toho jedno zlato, dva striebra a 1 krát vyhrali boj o bronz. Sú veci, ktoré by som nikdy nerobil tak ako.....

Ja keď idem hľadať a riešiť chyby, tak si ich všimnem už v zárodku a nie až na konci. Teda prvá chyba, ktorá sa stala v reprezentácií U20, keď generálny manažér reprezentácií SVK Miro Šatan navrhol opäť trénera Bokroša, ktorý sa vlastne raz sám vzdal byť trénerom U20. Odpálil dobrého a perspektívneho trénera Javorčíka, ktorý mohol kontinuálne pokračovať s chlapcami z U18 ( ktorých trénoval) do U20. To je začiatok chyby. Ja považujem Ernesta za vyhoreného trénera, ktorý už z moderného hokeja nemá čo chlapcom dať, práve naopak. Skôr im škodí. 

Základom tímu, ktorý chce uspieť musí byť pohoda, súdržnosť, sranda a sebavedomie. Hlavný tréner musí poskladať posty hráčov, typológie a formácie tak, aby medzi hráčmi fungovala chémia. V tomto veku chcú hrať mladý hokejisti útočný a zároveň aj obranný hokej všetci spolu a v tom im netreba brániť. Tréner musí s citom manažovať  asistentov, realizačný tím a nie z postele hotelovej izby. Tak ako sa správal tréner k pozvaným hráčom do reprezentácie je nepochopiteľné. Aby po príchode najproduktívnejšieho hráča Americkej juniorskej ligy mu povedal, že pre neho nemá miesto v zostave. Až po horúcej linke so Šárkym, si vymyslí tréner chorobu, kde musí absolvovať špeciálne vyšetrenie a potom sa uvidí či si ho nechá.  Pošle domov mladého talentovaného hokejistu s tým, že má ešte čas lebo je mladý, ale do bránky nastúpi ako jednotka 17 ročný brankár. 

Dávno som nevidel tak zle kaučovať tím, ako na týchto MS. Chlapci ktorí za mlákou, na severe Európy patria medzi najlepších, hrajú moderný hokej, prídu do reprezentácie a celé zle. Ich tréneri v kluboch kde hráči pôsobia a hrajú kvalitné ligy, len krútia hlavou a nepoznávajú ich. Čo zabudli hrať hokej? Ja viem presne kde je chyba podľa ich reakcií. 

Už pred MS hlási trénerská trúba v mediach, že v tíme SVK citujem: „ prvá päťka bude hrať ofenzívny hokej, druhá tiež ofenzívny hokej, tretia ofenzívny a defenzívny hokej a štvrtá defenzívny hokej.“ Pobavil som sa. Dávať 4 päťku na oslabovky, hotová katastrofa. Ofenzívna prvá päťka na presilovky s piatimi ľavákmi, katastrofa. Druhá päťka často krútila Američanov, dalo sa na to pozerať. Ale neefektívne. Tréner miesto toho, aby chlapcov ukľudnil, tak Pospíšila dal do tretej päťky a so štvrtej päťky vytiahol hráča do druhej päťky. Týmto ťahom tréner rozbil aj to, čo malo ťah na bránu, vedeli podržali puk na hokejke a prihrávali si. Po tejto nelogickej zmene som videl prekvapenie na tvárach hráčov z druhej päťky. Za toto by som dal trénerovi doživotný hokejový trest zákazu byť na striedačke SVK tímu. 

Postaviť taktiku na bránení počas celého zápasu je hotová smrť, pre tých čo sú naučení hrať hokej piati dopredu útočia a piati dozadu bránia. Nelogické striedanie a vyťažovanie niektorých hráčov tak, že ich zavaril a laktát v hlave vyrábal veľké chyby. Veď ja nič, tie chyby robíte vy hráči, ja som len tréner. Hovoriť o tíme, že prvá päťka je elitná a má rozdielových hráčov. To normálny tréner nepovie. Na MS reprezentujú všetci, ako jeden tím a on ich už pred turnajom verejne zaškatuľkoval. Chcel by som vidieť ich pohľady a výraz tváre, keď to počuli. Zobral im sebavedomie. Určite to nebolo pozitívne a mentálny tréner sa mohol zblázniť. 

Mítingy čo viedol, tak sa tam chlapci tvárili ako Tošo v reklame: samé klobásky, buchty a guľáš. Brať 20 ročným chlapcom počas majstrovstiev telefóny vie len jeden tréner. Dá sa to spraviť aj inak. Samozrejme že to bolo kontraproduktívne. Zavolať mentálneho trénera do tímu je pre mňa samozrejmosť a super vec, ale anglický hovoriaceho, kde pol tímu nevie dobre po anglicky tiež pobavilo. A hlavne potrebovali mentálnu prácu tí hráči, čo nevedeli jazyk.

Vedel by som aj knihu napísať čo vystrájal roky tento pán na trénerskom poste. Veď z našej rodiny štyria chlapci hrali v reprezentáciách U18 a U20 a dvaja stratili rok v Orange projekte. Keby ste počúvali ich príbehy s trénerom, kaučovanie a správanie, tak by ste nikdy svoje deti na hokej nedali. 

Možno teraz by Boris Valábik na mňa nadával, že dehonestujem SVK hokej, ale ak sa hokej nevyčistí od pliev, tak nikdy nepôjde hore. Podľa mňa je Boris prvý hokejový moderátor, ktorý komentuje výborne a rozumie sa hokeju. Keby Ernest kaučoval tak, ako Boris komentuje, tak by to určite inak vyzeralo na ľade. Čakám na Ernestovu sebareflexiu.

Na záver len takú malú postrehovú otázku. Bol generálny manažér reprezentácií na MS vo Vancouveri za chlapcami? Lebo o tom media nepísali.